2022. január 17., hétfő

Betty White | "The Proposal" (2009)

A 2000-es évek egyik legjobb vígjátékában Sandra Bullock egy könyvkiadó fontos vezető emberét alakítja, akit érvényes vízum hiányában ki akarnak toloncolni az országból. A furfangos Margaret Tate megfenyegeti, illetve előléptetést ígér asszisztensének, hogy vegye el őt feleségül. A Ryan Reynolds által játszott Andrew Paxton nem repes az ötlettől, de az előrelépési lehetőség érdekében kötélnek áll. Az újdonsült "szerelmesek" Sitkába utaznak a fiú családjához, hogy hivatalosan is bejelentsék frigyüket. 
Az ötszörös Emmy-díjas Betty White játssza Andrew nagymamáját, Annie-t, aki éppen kilencvenedik születésnapjának megünneplésére készül. Annie szeretettel fogadja Margaretet és örül annak, hogy unokája végre megtalálta a számára ideális feleségjelöltet, így minden igyekezetével azon van, hogy emlékezetessé tegye a fiatalok látogatását. Menyével (Mary Steenburgen) felvetik a jegyeseknek, hogy házasodjanak össze még a hétvégén, hogy Andrew családja részese lehessen az emlékezetes momentumnak. 
A "The Golden Girls" (1985-1992) népszerű sztárjának nincs nehéz dolga: egy kedves nagymamát kell megjelenítenie a filmben, aki egyszersmind a család összetartó erejeként működik a háttérben. White persze sokkal többet ad az átlagosan megírt szerepénél: az övé ugyanis a film egyik legkiugróbb jelenléte; Bullockkal pedig tökéletes harmóniával vegyítik a vicces és drámai jeleneteket a színen. A két komika erdei kántálása mindenképpen az alkotás legemlékezetesebb jelenete marad.  
Noha a stúdió kampánya White Oscar-jelöléséért nem verte fel az állóvizet, a televíziózás first-ladyjének abszolút lett volna helye a 2009-es év kiemelt mellékszereplőnői között. Betty White természetesen így is nyert a vígjátékban való részvételével, hisz a magyar címén "Nász-ajánlat" című film indította el a veterán művésznő második regnálását Hollywoodban, ami egészen 2021. decemberében bekövetkezett haláláig tartott. 
★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése