2022. június 26., vasárnap

Kaitlyn Dever & Beanie Feldstein | "Booksmart" (2019)

Molly Davidson (Feldstein) az utolsó tanítási napon rádöbben, hogy egész középiskola alatt a tanulásnak élt, ahelyett, hogy néha elengedte volna magát és részt vett volna bármilyen iskolán kívüli tevékenységben. Meggyőzi legjobb barátnőjét, Amy-t (Dever) hogy csapjanak egy görbe estét, ezzel kompenzálva a könyvtárban és az íróasztal mellett töltött éveket. 
Molly ambiciózus: ő a hallgatói tanács elnöke és kompakt jövőképe van. A két lány közül ő a hangosabb, az irányító jellem. Amy csendes, kevésbé kelti fel környezete figyelmét, s mindenben Molly-t követi. A két barátnő kapcsolata sziklaszilárd, ugyanakkor vannak köztük kimondatlan szavak, amelyek az este során felszínre törnek és megingatják az erős barátságot. 
A Golden Globe-jelölt Beanie Feldstein kirívó jelenlét a történetben. A karakter határozott megmutatkozása mögött azonban egy szeretetre és szeretni vágyó lány áll, aki az iskola falait elhagyva alig találja önmagát. A kétszeres Golden Globe-jelölt Kaitlyn Devernek drámaibb szerep jut - letisztult, ösztönös alakításának köszönhetően leginkább Amy érzéseivel tud azonosulni a néző, aki sokkal nagyobb jellemfejlődésen megy keresztül az este folyamán, mint barátnője. 
Feldstein és Dever úgy működnek együtt a színen, mintha hosszú évek óta gyakorolták volna a szerepüket. Azt hiszem legtöbben így képzelünk el egy barátságot. Ha pedig nem, Molly és Amy kettőse mindenképpen példa lehet számunkra. 
A két ígéretes színésznő játékát megannyi mellékszereplő segíti (Noah Galvin, Skyler Gisondo, Billie Lourd vagy Jessica Williams), akik nem tűnnek karikatúráknak, sőt, akár egyen-egyenként is méltók lennének arra, hogy karakterükkel saját spin-offot kapjanak. 
Az "Éretlenségi" az utóbbi évtized legjobb fiatal felnőtt története és mélyreható
bb értéket képvisel, mint legtöbb zsánertársa. Kíváncsian várom Olivia Wilde következő rendezői munkáját! 

Kaitlyn Dever: ★★★★★
Beanie Feldstein: ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése