2022. október 21., péntek

Patty McCormack | "The Bad Seed" (1956)

Az "Elátkozottak gyermekei" című pszichológiai thrillerben egy édesanya (Nancy Kelly) tusakodását követhetjük nyomon, aki arra gyanakszik, hogy nyolc éves kislányának köze lehetett egy iskolatársa halálához. A nő sokáig győzködi magát, hogy gyermeke ártatlan, de a kezdeti incidenst további aggasztó történések követik, így drasztikus lépésre szánja el magát.
Rhoda (McCormack) külsőre egy szokványos nyolc éves kislány; szőke haját két oldalt fonott copfba hordja, szeret játszani és minden érdekli, ami egy gyermeket ebben a korban érdekelni szokott. Tehetős szülei elkényeztetik és mindent megadnak neki, amit tudnak, emiatt kialakul benne egyfajta felsőbbségérzet, ami már a film elején tetten érhető. A kislány kisebb tantrumokkal hozza környezete tudomására, ha valamivel elégedetlen, ha úgy érzi, valaki igazságtalanul fosztja meg attól, ami szerinte neki alanyi jogon jár. Amikor az iskolai piknik során osztálytársa, Claude, vízbe fullad, Rhoda semmilyen együttérzést nem tanúsít, sőt gyanúsan kezd el viselkedni, ami elhinti édesanyjában, hogy köze volt a fiú halálához. 
A jelenkorban sok zsáner-film dolgozik ijesztő gyermekfigurákkal (az elmúlt évek egyik remek példája a 2008-as Orphan Isabelle Fuhrman-je), akik vétlen bárány bőrébe bújva terrorizálnak másokat, de az 1950-es években ez még nem volt jellemző. Talán ezért találta az Amerikai Filmakadémia olyan kiemelkedőnek az Oscar-jelölt Patty McCormack játékát, aki ennél tenyérbemászóbb már nem is lehetne az aranyhajú Rhoda szerepében. McCormack ügyesen ellensúlyozza az Oscar-jelölt Nancy Kelly törődő, aggódó, lelkiismeretes jelenlétét, s válik a film számító fő gonoszává, aki technikásan lavírozva varrja el a szálakat maga körül.  
Az eredeti címén "The Bad Seed" könnyen emészthető, hisz mellőzi a mai filmekben bemutatott vérontást (sem Claude vízbe fulladását, sem Rhoda későbbi gyilkos tevékenységét nem látjuk megelevenedni a színen), ugyanakkor pszichésen nehéz alkotás, elvégre mégis csak egy gyermek ámokfutását kapja lencsevégre. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése