2022. november 27., vasárnap

May Whitty | "Night Must Fall" (1937)

A Bramson-ház közelében egy megcsonkított női holttestet találnak a rendőrök, ami az egész környéket megrázza és napokig lázban tartja. Az incidens történetesen egybeesik a titokzatos Danny (Robert Montgomery) feltűnésével is, aki pillanatok alatt belopja magát Mrs. Bramson (Whitty) szívébe. Az idős asszony olyannyira megkedveli a sármos idegent, hogy maga mellé fogadja, nem sejtve, hogy Danny rosszban sántikál és a nő vagyonára fáj a foga.  
A kétszeres Oscar-jelölt May Whitty karrierje nagy részét londoni színpadokon töltötte, a "Night Must Fall" című alkotás az első igazán komoly filmes szerepe. Mivel a történet egy adott színtéren játszódik, Whitty könnyen akklimatizálódik a teátrális térben. Mrs. Bramson figurája nem feltétlenül okoz kihívást számára, de a dáma mégis sokrétű töltetet ad a karakternek, aki nem csak undok és zsarnokoskodó jellemzőkkel bír a filmben, de titkon vágyik a törődésre, arra, hogy valaki úgy tekintsen rá, mint szeretett családtagra. Talán ezért kedveli meg a kisfiús megjelenésű, számítóan nyájaskodó Danny-t is, hisz unokahúgával, Oliviával (Rosalind Russell), aki ugyancsak a házban lakik és az asszonynak dolgozik, aligha áll ilyen szoros kapcsolatban. Danny-re egyszerre tekint fogadott fiaként és társalkodóként, s a felé intézett reakcióiban is ezt a kettőséget prezentálja. Vélhetően Mrs. Bramson sem tudja, hogy mit jelent neki a férfi, de biztonságban érzi magát vele, ami elég ahhoz, hogy bizalmat tápláljon irányába. Whitty felettébb szórakoztató alakítást nyújt a zsémbes öreglány szerepében, és végig tekintélyt parancsolóan uralja a filmvásznat, mégpedig úgy, hogy nem torzítja el, s nem teszi karikatúrává Mrs. Bramson karakterét. 
A "Leszáll az éj" elsősorban Whitty és a Danny-t alakító Robert Montgomery sziporkázó kettőse miatt működik - a páros totálisan elnyomja a négyszeres Oscar-jelölt Rosalind Russell-t, aki szemüveg mögé rejtőzve, bágyadtan lődörög mellettük a színen. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése