2022. december 10., szombat

Jessica Chastain | "The Good Nurse" (2022)

Egy idős páciens gyanús halálát követően, a Parkfield-kórház belső vizsgálatot indít és bevonja a rendőrséget, akik fura mintát vélnek felfedezni az egyik férfi ápoló kórházi ténykedésével kapcsolatban. Miután a kórház végül saját érdekeit védve elzárkózik a komolyabb együttműködéstől, a nyomozók egy másik nővérhez fordulnak segítségért, hogy kiderítsék, tényleg az éjszakai műszakban dolgozó Charles Cullen (Eddie Redmayne) felelős-e a nő, hovatovább több beteg haláláért.
Amy Loughren (Chastain) lelkiismeretes munkaerő, aki önnön egészségét kockáztatva végzi munkáját és mindent megtesz betegeiért. A nő szívbeteg, de mivel nincs egészségügyi biztosítása, nem tud elmenni betegszabadságra. Charlie, az új éjszakai betegápoló segítő kezet nyújt neki a nehéz időszakban: tanáccsal látja el, segít a háztartásban, és vigyáz Amy gyermekeire, mikor nem tartózkodik otthon. Amikor a rendőrök először elhintik Amy-ben, hogy Charlie-nak köze lehet a páciensek halálához, a jóhiszemű nő nem akar hinni a fülének, hisz nem ilyennek ismeri a férfit. Persze, a szűkszavú Charlie magának való, de Amy egyáltalán nem lát rosszat bele, és méltatja a képességeit. Ahogy kompromittáló bizonyítékok kerülnek elő a férfival szemben, Amy átértékeli a helyzetet és a nyomozókkal együttműködve mindent próbára tesz, hogy kiderítse az igazságot.
Az Oscar-díjas Jessica Chastain számos filmes zsánerben bizonyította már, hogy korunk egyik legsokoldalúbb művésze. A színésznő átható realisztikussággal ábrázolja a fáradt, beteg, kilátástalan élethelyzetben küszködő nővért, akit cserbenhagy a józan ítélőképessége. Chastain karaktere képviseli a morális jót a történetben, azt a személyt, aki a kihívásteli szituációban is próbál jól cselekedni.
A film nem csak a sorozatgyilkos ámokfutását mutatja be, de a szisztematikus korruptságot is, amely hozadékaként egy Charles Cullen-féle ápoló kórházról-kórházra járhatott pácienseket gyilkolni, sőt, tette ezt jó ajánlásokkal a kórházak részéről. Az egészségügyi intézmények felelősségvállalásának elmulasztása csalódást keltő, ugyanakkor aligha meglepő: melyik intézmény ismerné el, hogy tudatosan veszélyezteti a betegeit?
"The Good Nurse" talán jobban működne minisorozatként, hisz pontosabb részletekkel, egy-egy kritikus szegmensre nagyítóval ráközelítve ingatná meg a bizalmunkat a betegellátó intézmények működésében. Mindamellett nem tagadom, hogy a kétórás film is eléri a hatását: a néző elborzad Charles indokolatlan viselkedésén, ahogy azon is, hogy sokáig senki sem avatkozik közbe és állítja meg a férfit. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése