2022. december 23., péntek

Ötvös András | "Nagykarácsony" (2021)

Egy félresikerült lánykérés után pánikbetegség alakul ki a körzet egyik legkiválóbb tűzoltójában. Mivel tériszonya munkájában is akadályozza a férfit, főnöke egy időre lefokozza, így Arnoldnak (Ötvös) akciódús bevetések helyett a karácsonyi vásárban kell helytállnia. A büszkeségében megingatott tűzoltó duzzogva, de eleget tesz felettese kérésének és elvállalja, hogy menedzseli a betlehemi előadás tűzvédelmi feladatkörét.
Lantos Arnold nem ismer lehetetlent. Konok magabiztossággal éli az életét és sikerek keresztezik az útját. Aztán, mikor lánykérés apropóján tűzoltó darun az égbe emelkedve rajtakapja párját egy ripacs színésszel enyelegni, a sokkos Lantos elveszíti az egyensúlyát és a mélybe zuhan. Napokkal később egy mentés során eszmél rá, hogy tériszonnyal küzd, ami új kihívás elé állítja nem csak a professzionális karrierjében, de a hétköznapokban is. A karácsonyi vásár őrzését alantas feladatnak érzi, de amikor megismerkedik a betlehemi előadást szervező tanítónénivel, Eszterrel (Zsigmond Emőke), egy csapásra fellángol benne a szerelem és kettejük bimbózó kapcsolata még a pánikbetegséget is legyűri.
Ötvös maszkulin megjelenése mögött nem rejteget sokat, nem mutat nüánszokat, vagy komolyabb átélést, kivéve amikor tériszonnyal harcol, de akkor is felszínesen oldja meg a feladatot. A macsóság nem elég ahhoz, hogy valaki egy film főszerepét eljátssza, főleg mivel előbbi jellegzetességnek nem sok köze van a színészethez. A Vígszínház színészét végig színésztársai emelik fel, teszik kevésbé együgyűvé a színen, ami bár nem rontja az összképet, mégis zavaró, hisz a főhőstől nyilván többet vár az ember.
A "Nagykarácsony" több sebből vérzik, legfőképpen a karácsonyi hangulat hiányzik belőle, ami talán a legsúlyosabb kritika egy ilyen típusú alkotás kapcsán, de a karakterek sincsenek igazán kidolgozva, klisék sora mutatkozik meg a filmben, kevés érzelmi töltettel. ★★☆☆☆ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése