2020. december 16., szerda

Kathy Bates | "Richard Jewell" (2019)

1996 nyarán önfeledt bulizó tömeg gyűlik össze a Centennial Olympic Parkban. A derűs koncerthallgatók szórakozását egy bomba robbanása szakítja félbe, amely több, mint száz sérültet és két áldozatot hagy maga után. Mivel Richard Jewell (Paul Walter Hauser) már előzetesen észleli a veszélyt, sok életet megment azzal, hogy követi a protokollt. A bátor biztonsági őr egy csapásra a figyelem középpontjába kerül, ám a pozitív érdeklődés gyorsan negatív figyelembe csap át, amikor az FBI Richard esetleges érdekeltségét kezdi el vizsgálni a terrortámadás okán. A "Richard Jewell balladája" igaz történet egy hétköznapi hős igazságtalan, a média és az amerikai kormány általi meghurcolásáról. 
Az Oscar-díjas Kathy Bates Richard édesanyját, Bobi Jewell-t alakítja a drámában, aki végig hisz Richard ártatlanságában és sohasem adja fel a reményt, hogy tisztázzák fia nevét. Amikor a férfit meggyanúsítják a merénylettel, a gondoskodó, szerető, óvó édesanya világa összedől. Bobi nehezen viseli a nyilvános megaláztatást, hisz riporterek lepik el az utcát, a rendőrség pedig feltúrja a lakásukat is. A nő tehetetlenül figyeli az eseményeket, de az tartja benne a lelket, hogy Richard ügyvédje, Watson Bryant (Sam Rockwell) érti a dolgát és határozottan képviseli a védelmet.
Bates alakítása hozza az olyan érzelmes pillanatokat, amelyeket a néző a karaktertől vár, s bár ezekben maximálisan teljesít, a forgatókönyv azért elsősorban Richardhoz, a főszereplőhöz hű, nem ad a színésznőnek sok önálló jelenetet, sőt, talán egy nagyobb jelenettől eltekintve a film vége felé, Kathy Bates-nek csak a történésekre adott reakcióját láthatjuk a színen. Ami persze elegendő ahhoz, hogy leírjam, mennyire megérdemelte a filmben nyújtott alakításáért a mellékszereplői Oscar-jelölést, de nem elegendő, hogy tökéletes pontszámmal jutalmazzam a színésznőt. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése