2021. március 10., szerda

Schlanger András | "Európa expressz" (1999)

A rendőrök Igor Zavarov (Rátóti Zoltán) ukrán maffia vezér és társai nyomára akadva rajtaütést szerveznek, azonban az akció sikertelenséggel zárul. Aztán egy véletlen eredményeképp tudomásukra jut, hogy Zavarov egy Bécsbe induló vonattal szeretne meglógni Magyarországról, így új tervet eszelnek ki: azt tervezik, hogy megtévesztik a bűnbandát és előnyt kovácsolnak saját helyismeretükből. A sokak által szidott és kritizált akció-thriller teljesen nézhető, hisz nem akar több lenni egy szórakoztató eszköznél, ami másfél órán keresztül kikapcsolja a nézőt a mindennapokból. 
Jenő (Schlanger) fülig szerelmes Papp Edit (Dobó Kata) rendőrnőbe, aki ugyancsak segédkezik Zavarov félrevezetésében. A férfi a maga egyszerű, régi motoros módján udvarol a nőnek, de nem egyoldalú érdeklődésről van szó, kiderül a történetből, hogy Edit és a csetlő-botló Jenőke egy párt alkotnak. Amikor Jenő váratlanul megjelenik a rendőrakció kezdetén a vonatállomáson, észreveszi, hogy Edit nincs egyedül, egy másik férfival (Kamarás Iván) készül felszállni a vonatra. Miután számon kéri a nőt és nem kap egyértelmű választ, úgy dönt, hogy felszökik a szerelvényre, hogy kiderítse barátnője hűséges-e hozzá: amire Jenőke nem számít, hogy így ő is részese lesz az ezt követő túsz-drámának. 
Schlanger András, aki az elmúlt évtizedek alatt sok színházban megfordult színészként, rendezőként (Móricz Zsigmond Színház; Radnóti Miklós Színház, Miskolci Nemzeti Színház), az "Európa expressz" egyik kiemelkedőbb színészi teljesítményét nyújtja. Rajta kívül csak a Jászai Mari-díjas Rátóti Zoltánra lehet azt mondani, hogy számottevő megmozdulásai vannak a filmben. Schlanger szerethető, vicces az eltökélt csokornyakkendős Jenőke szerepében, de nem kap sok teret a tényleges akcióban. Talán ebben van a filmkészítők tényleges felsülése - nem jöttek rá, hogy mennyi potenciál lehet a karakterben, így nem adtak Andrásnak fontos szerepet a filmben. ★★★☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése