2020. november 1., vasárnap

Drew Barrymore & Courteney Cox & Rose McGowan | "Scream" (1996)

Édesanyja halálának évfordulója közeledtével Sidney Prescott (Neve Campbell) riasztó telefonhívásokat kap egy ismeretlen férfitől, akinek egyértelmű szándéka, hogy megölje a lányt. A maszkos figura a következő napokban többször megtámadja a gimnazistát, majd egy házibulin vérfürdőt rendez a fiatalok között. Csakhogy minden idők legjobb tini-horrorjában senki sem az, akinek látszik. A filmben sok izgalmas csavar, ötletes utalás és irónia van, amikor pedig az utolsó percekben lehullik a maszk, barátból ellenség, szeretőből gyilkos pszichopata válik. 

A Golden Globe-díjas Drew Barrymore akár a főszerepet is játszhatta volna a filmsorozatban, de úgy döntött, hogy egy meghökkentő cameo szerep kedvéért lemond erről az ajánlatról. Mivel Courteney Cox ("Friends" - 1994-2004) mellett ő volt a legnagyobb név a szereplőgárdában, a nézőket egyenesen sokkolta, hogy Barrymore karaktere mindössze pár perces játékidő után meghal a filmben, ezzel szemléltetve, hogy bármi megtörténhet a "Scream" világában.
Egyik este Casey Becker (Barrymore) éppen egy horror film megnézésére készül, amikor egy ismeretlen felhívja őt telefonon. A kedves, bájos diáklány eleinte észre sem veszi a helyzet súlyosságát, válaszol az idegen kérdéseire, de amikor a férfi egyre egyértelműbb utalásokat tesz arra, hogy figyeli őt, Casey megretten és leblokkol. Mivel a karakter nem olyan intuitív és találékony, mint Sidney, ezért esélye sincs a túlélésre. Casey és szerelme Steve (Kevin Patrick Walls) 'Ghostface' első áldozatai, a legemlékezetesebbek.
Nem sokan vannak, akik ilyen rövid játékidő mellett el tudják érni, hogy a néző átérezze a filmes lélekjelenlétüket, de Barrymore abszolút közéjük tartozik. A néző szurkol Casey-ért, bízik abban, hogy a lány fel tudja venni a harcot féktelen zaklatójával, s nagyon csalódott, amikor ez nem sikerül neki. Casey halála talán az egész filmsorozat legszomorúbb gyilkossága. ★★★★★

A történetből kiderül, hogy Gale Weathers (Cox) nem az új gyilkossági ügyek okán találkozik először a Neve Campbell által játszott, 'final girlnek' (utolsó lány/túlélő) becézett Sidneyvel, hisz korábban Gale tudósított a lány édesanyjának brutális meggyilkolásáról is. A törtető riporter ráadásul könyvet is írt az esetről, amelyben Sidney-t hazugnak nevezte és megkérdőjelezte a szerinte ártatlanul megvádolt Cotton Weary (Liev Schreiber) bűnös ítéletét is (ezt a történetszálat a következő részek bontják ki), így Sidneyvel való kapcsolata az első perctől kezdve zűrös. Munkája során Gale nem foglalkozik a saját érzéseivel, idegeníti magát a tragédiától, a sztorira koncentrál. Ez a mentalitása akkor változik meg, amikor a saját élete veszélybe kerül és maga is részese lesz a horrornak.
Cox küzdött a szerepért, mert szerette volna bizonyítani, hogy egy kevésbé szerethető karaktert is életre tud kelteni. Bár Gale nem válik ellenszenvessé a film alatt, a Golden Globe-jelölt színésznő nem téveszt a maximalista és előretörő riporter szerepében és derűs momentumaival mindenképpen kitűnik a drámaibb női szereplők közül. Cox egyébként a folytatásban ("Scream 2" - 1997) még ennél is jobb. ★★★★☆

Tatum Riley (McGowan) a kultuszfilm legkevésbé értékelt karaktere, akiről ritkán vagy egyáltalán nem esik szó, ha a film örökségét emlegetjük. Mindez igazságtalan, hisz McGowan feltétlen fontos szereplője az első résznek. Tatum talán légmérvadóbb tulajdonsága, hogy lojális, támogató barát. Sőt, olyannyira Sidney érdekeit és boldogulását tartja szem előtt, hogy azt sem veszi észre, amikor saját maga kerül pácba. A "Scream" talán legtalálóbb mondatai is tőle hangoznak el: "Can I be the helpless victim? No, please don't kill me, Mr. Ghostface. I wanna be in the sequel!" (azaz "Lehetek én a következő bajba jutott/tehetetlen áldozat? Ne, kérem ne öljön meg, Mr. Ghostface. Szeretnék benne lenni a folytatásban!").
Tatum laza, szabadszájú és belevaló barátnő figurája szöges ellentétben áll Sidney introvertált karakterével, ezért is működnek olyan jól egymás mellett a filmben, hisz mindketten másmilyenek. A "Charmed" (1998-2006) sztárját a társaival ellentétben a forgatókönyv nem segíti, de McGowan így is tudja bizonyítani rátermettségét. Sajnálatos, hogy a filmen, az előbb említett ikonikus sorozaton, illetve a "Jawbreaker" (1999) és "Grindhouse" (2007) című horror-vígjátékokon kívül a színésznőnek nem igazán sikerült érvényt szereznie a tehetségének. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése