2022. február 19., szombat

Nicole Kidman | "Being the Ricardos" (2021)

Lucille Ball az amerikai televíziózás egyik kulcsfontosságú női alakja volt, aki az évek folyamán számos televíziós műsort vitt sikerre - ezek közül talán legismertebb az "I Love Lucy" (1951–1957) című vígjátéksorozata, amelyben Lucy Ricardót, egy hóbortos háziasszonyt elevenített meg hat éven keresztül. A "Being the Ricardos" Ball karrierjének és házasságának alakulását mutatja be az évtizedek alatt, valamint tudósítást ad egy drámai hét háttérmunkálatairól az "I Love Lucy" forgatásán. 
Miközben a film betekintést nyújt Lucille (Kidman) meghatározó karrierpillanataiba, az előbb említett riasztó forgatási hét képkockáin a kommunizmussal megvádolt komika idegfeszítő várakozását láthatjuk, akinek nem csak a vádakkal, de férje hűtlenségével is meg kell küzdenie. 
Az Oscar-díjas Nicole Kidman próbálja ellensúlyozni, hogy egyáltalán nem hasonlít Lucille Ball-ra; sem külső jegyeiben, sem a hanghordozását tekintve, és bár kétségtelen, hogy a színésznő utánajárt Ball munkásságának, sajnos minimálisan tudja visszaadni a népszerű fenomén karizmatikus egyéniségét. Kidman az Oscar-díjas Aaron Sorkin rossz rendezői tanácsait követi, aki teljesen a falhoz préseli, s csupán azt várja el tőle, hogy minden megpróbáltatás ellenére erősnek láttassa Ball-t. Szinte az egész alkotásban ez az aspektus jut érvényre - Lucille erős, temperamentumos és felemeli a szavát a hímsoviniszta és prűd férfiakkal szemben, akik irányítani próbálják a karrierje során. A klisék eldurrantásán kívül pedig semmi sem derül ki Lucille Ball-ról és a szerepéről az amerikai televíziózás történetében. 
"Az élet Ricardóéknál" tipikus életrajzi elemekkel dúsított dráma, ami semmiképp nem kíván mélyebbre ásni Lucille Ball életében, mint szükséges. A rendezőnek és Kidmannek is vannak alaposabb munkái (Sorkin: "The Social Network" - 2010; "Molly's Game" - 2017/Kidman: "To Die For" - 1995; "The Hours" - 2002; "Rabbit Hole" - 2010), amelyeket előtérbe lehet helyezni ennél a félig megálmodott koncepciónál a Ball-jelenségről. ★★★☆☆ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése