2022. május 1., vasárnap

Meryl Streep | "Before and After" (1996)

Mikor fiúkat gyilkossággal vádolják, Carolynnek (Streep) és Bennek (Liam Neeson) gyorsan szembe kell nézniük az igazsággal, ami torz tükröt tart eléjük és teljesen felforgatja az életüket. 
Dr. Carolyn Ryan megbecsült gyermekorvos, aki férjével és két kiskorú gyermekével él egy massachusettsi kisvárosban. Egyik este aggasztó híreket kap: fiát emberöléssel gyanúsítják, ráadásul a tizenhatéves fiú hetekre eltűnik a radarról. Jacobot (Edward Furlong) végül elfogják és felelnie kell a tetteiért. 
A háromszoros Oscar-díjas színésznő egy olyan szerető és támogató édesanyát játszik az alkotásban, aki semmilyen helyzetben sem tagadja meg gyermekét. Férjével ellentétben, Carolyn hisz az igazságszolgáltatásban; s hogy fia csak az igazság feltárásával szabadulhat meg a lelkiismeretfurdalás béklyójából. Amikor az Oscar-jelölt Neeson által játszott családapa a helytelen irányba próbálja terelni Jacobot, Streep karaktere közbelép és megváltoztatja a narratívát. Meryl Streep főként finom, apró gesztusokkal ragadja meg a néző figyelmét, mégpedig úgy, hogy Carolyn-t egyszer sem teszi gyámoltalanná, alárendelté a történetben. A nő tiszta eszközökkel küzd családja jólétéért, remélve, hogy döntéseit megváltás kíséri. 
 "A gyanú árnyékában" nem a bűntényre, hanem az erre adott személyes reflexiókra helyezi a hangsúlyt és végig a megtört család szemszögéből vizsgálja a történteket. Bár nincsenek a filmben nagy csavarok, amelyek jobban felvillanyoznák az eseményeket, a krimi-dráma mindenképpen szállítja az áhított drámaiságot és szentimentalitást. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése