2022. szeptember 18., vasárnap

Isabelle Fuhrman | "Orphan: First Kill" (2022)

Két évvel az első "Orphan" (2009) film cselekménye előtt járunk. A közveszélyes Leena Klammer (Fuhrman) egy észt pszichiátriai intézetben tölti a napjait, s azt tervezi, hogy káoszt teremtve maga közül  megszökik az intézetből. Tervét végre is hajtja, s új személyazonosságot felvéve szerencsésen beférkőzik az Albright-család bizalmába.
Az agyalapi mirigy fejlődési rendellenességgel született Leena bár elmúlt harminc éves, egy gyermek képét láttatja. Egy esendő gyermekét, aki szerető családra vágyik. Egy véletlen folytán ráakad Albrighték eltűnt kislányának fotójára az adatbázisban, s mivel küllemre hasonlóságot vél felfedezni Esther Albright és maga között, elhiteti a környezetével, hogy ő Esther, aki megszökött fogva tartójától, hogy ismét családjával lehessen. 
Isabelle Fuhrman először tizenévesen játszotta el Esther szerepét, így azt gondolom, hogy felesleges magasröptű vitákba keveredni a színésznő külső megjelenését illetően a filmben, hisz természetes, hogy huszonöt évesen már nem tudja azt az angyali ábrázatot hozni, mint korábban. Ettől függetlenül minden totálisan működik a színen: Fuhrman CGI effekt nélkül, csupán egy test-dublőrrel képes újra életre kelteni a karaktert, ráadásul az első filmhez hasonlóan (az Oscar-jelölt Vera Farmiga után az Emmy-jelölt Julia Stiles személyében) itt is méltó ellenfelet kap, hogy még fényesebben csilloghasson az alkotásban. 
Az "Orphan: First Kill" nem szűkölködik örült csavarokban és Fuhrman eltökélt alakítása révén könnyedén megteremti az első film hangulatvilágát. A horror/thriller kezdő szegmense Leena boldogulását mutatja be az új élethelyzetben, a második etapban pedig macska-egér harc rajtol, ami véres fináléba jut csúcspontjára a végén. A film nem mutat újat a zsánerben, mégis becsülendő, hogy eredeti módon ad keretet a teljes sztorinak. ★★★★☆ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése