2023. május 19., péntek

Pap Vera | "Angi Vera" (1978)

Angi Vera (Pap) segédápolónőként dolgozik egy kórházban. Amikor sérelmezi a züllött kórházi kondíciót, az intézmény vezetője megszidja a magaviseletéért. Verát a kommunista párt veszi pártfogásába, elviszik egy olyan helyre, ahol a párttagság mélyebb megélésére buzdítják a jelenlévőket, s szemináriumokon tanítják őket a kommunizmusról. Vera beleveti magát a tanulásba, barátokat szerez és rátalál a szerelem is, igaz, ez éppenséggel a dráma bonyodalmát adja, ami ellehetetleníti a fiatal lány lelkivilágát. Vera döntés elé kerül, mi fontosabb számára: a románc vagy a párttagság. 
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Pap Verában nincs hamis rezdülés a színen. Címszereplőként végig fókuszában tartja Angi erényeit, mint a tisztalelkűség és az őszinteség (főleg saját hibáinak kiemelésével), ugyanakkor nem csinál karakteréből mártírt, érezteti, hogy Angi Vera fiatal, naiv, nem igazán érti, mit jelent párttagnak, agitátornak lenni, miről szól a kommunizmus, mit várnak el tőle a pártvezetők. Pap folyamatosan a szerep határain belül marad, nincsenek kirobbanóan súlyos drámai jelenetei (inkább Pásztor Erzsi és Szabó Éva viszik briliánsan ezt a vonalat a drámában), mindössze egy jelenetben látunk Angitól valami mást, valami újat. Az áttörő, karakteridegen jelenet viszont túl korán érkezik a filmben, ehhez képest ritkán látni Angi Verát szenvedélyesen képviselni az álláspontját, ami némi csalódást vált ki a nézőből. Pap Vera ártatlan és csendes alakítása ettől függetlenül a maga természetességében kimagasló. Angi már-már zavaró alkalmazkodása a rendszerhez pedig összeköthető a lelkében fellángoló szerelemmel, majd az ezt követő szégyenérzettel, amitől teljesen elveszti az útját. 
Bár az "Angi Vera" magyar filmtörténeti kincs, az alkotás szinte sehol nem fellelhető. Ha valaki a film jó minőségű verzióját szeretné látni, fizetnie kell, hogy megtekinthesse a filmarchívumban, de ha szerencsés, talán par évente lejátssza a drámát egy kisebb tévéadó is. Mindenesetre amondó vagyok, hogy érdemes felkutatni a filmet, mert olyan látképet ad a kommunista diktatúra árnyoldaláról, amit nemigen látni korabeli filmeken megörökítve. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése